3 Curiozități interesante pe care nu le știai despre lalele

3 Curiozități interesante pe care nu le știai despre laleleÎn Moldova e greu să găsești astăzi o persoană care nu crește sau «nu a crescut vreodată» lalele în propria grădină. Probabil dacă am crea un sondaj al «celor mai populare flori din țară», lalele s-ar plasa mândre pe primul loc. Totuși, cât de mult știm noi despre aceste flori, în afară de faptul că sunt frumoase, rezistente și de altfel, destul de ieftine? În acest articol vă deschidem zece «secrete» interesante pe care, cu siguranță nu le-ați știut despre lalele.

1. Lalele – nu au fost mereu cele mai ieftine

În dependență de sezon, astăzi găsim lalele la orice chioșc de flori iar prețurile sunt destul de ieftine. Totuși situația nu a fost mereu astfel. Lalele se fac «vinovate» de prima criză economică de amploare din Europa. Acestea au fost aduse din Turcia de către Carolus Clusius în anul 1593, el însuși fiind fondatorul unei grădini botanice în Leiden (Olanda) unde creștea diverse specii de lalele. Florile s-au adaptat extrem de rapid la climatul european. Fiind o «noutate» și o floare «exotică» pe piața acelor vremuri, acestea au prins a avea prețuri cosmice. Mai mult de atât, oamenii chiar le cumpărau, în speranță că fac «o afacere bună astfel». De exemplu un singur bulb din laleaua «Semper Augustus» a fost schimbată pe un teren de 49.000 m². În 1637 prețurile au căzut drastic, lalelele s-au depreciat, ceea ce a generat prima cea mai mare criză economică modernă din Europa.

2. Lalele sunt… comestibile

Lalele nu pot fi doar dăruite. Nici parfumeria nu e al doilea dintre scopurile principale. Dacă nu sunt stropite cu substanțe speciale de protecție, lalelele pot fi comestibile. De altfel din ele se fac diverse salate exotice, iar din anumite sorturi de lalele sunt create dulcețuri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în condițiile unei crize alimentare dure, soldații olandezi erau hrăniți un timp cu petale de lalele (în perioadele critice de așteptare a proviziilor).

3. Lalele s-au născut în… Hymalaia

Într-adevăr lalelele nu sunt deloc «flori europene». Acestea sunt de fapt flori de munte. Ele ajung pe continentul european cu ajutorul negustorilor turci cu aproximativ 1000 de ani în urmă. Inițial sunt folosite ca flori decorative. Acestea au atins coardele emotive ale băștinașilor și dintre toate florile sunt cele mai apropiate de națiunea turcă. Uimitor e faptul că în Europa occidentală ele ajung abia în 1593 – adică, peste aproximativ 600 de ani de când au fost aduse pe continent din Munții Hymalaia de către turci.

Din perspectivă istorică, lalelele au o poveste fabuloasă. Există peste 3000 de specii de lalele, cea mai comună culoare fiind – roșu. De altfel, laleaua a fost declarată «Floarea națională a Turciei». De asemenea, în numele istoriei putem afirma că ea a fost practic «furată» de la turci în secolul al 17-lea. Sultanii Otomani interziceau categoric negustorilor comerțul cu lalele în afara frontierei imperiului. Se dorea un monopol strict asupra acestor flori. Paradoxal, în condițiile de astăzi – laleaua e una dintre cele mai ieftine flori. Totuși, nu uitați să povestiți aceste curiozități când dăruiți lalele celor dragi.

Bibliografie: https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania