Cea mai iubită floare de pe Terra – legende și mituri despre Trandafir (Partea II-a)

Cea mai iubită floare de pe Terra – legende și mituri despre Trandafir (Partea II-a)Privighetoarea – creatoarea trandafirului roșu la perși

Dacă grecii și romanii asociau trandafirii cu romantismul și pasiunea, pentru perși acesta avea o altă semnificație. Odată florile s-au plâns în Rai că regina lor, Lotus, nu-și respectă «obligațiile» și anume doarme noaptea. Pentru a remedia acest conflict Alah a declarat o nouă regină a florilor – trandafirul alb. O privighetoare, aflând de această veste s-a îndrăgostit de trandafir și s-a grăbit să-l întâlnească însă zburând să-l îmbrățișeze s-a rănit de spinii acestuia și a murit. Se consideră că din picăturile de sânge ale privighetorii care au căzut la pământ s-au ridicat noi trandafiri – și anume trandafirii roșii. Probabil inspirat de această poveste Oscar Wilde a scris o poveste fascinantă «Trandafirul și Privighetoarea».

Trandafirul galben – apare ca un semn de infidelitate

Potrivit unei legende, profetul Mohamed avea dubii referitor la soția sa. Acesta o acuza de infidelitate. Alah i-a șoptit: atunci când v-a reveni acasă să poruncească soției sale să arunce orice n-ar avea în mână la moment. Dacă obiectul își va schimba culoarea, atunci soția sa este infidelă. Când a ajuns acasă soția lui Mohamed avea un trandafir alb în mână. După ce l-a aruncat în aer la porunca soțului, trandafirul a obținut culoarea galbenă.

Cerere în căsătorie cu trandafiri

Se consideră că pe vremuri, în Italia tinerii cereau în căsătorie fetele înșirând o mulțime de petale de trandafiri în fața casei viitoarei soții. Se obișnuia o credință interesantă. Dacă în următoarea zi, petalele de trandafiri au fost strânse din fața casei – tânărul era respins.

Trandafirul fericit

Și nu putem omite un mit grecesc încântător. O legendă spune că Zeul Zefir o iubea foarte mult pe zeița Flora. Totuși, sentimentul nu era împărtășit. Din acest motiv, Zefir decide să se transforme într-un trandafir – floarea preferată a ursitei sale. Astfel, văzând trandafirul, zeița Flora se îndrăgostește de el iremediabil și îl sărută tandru iar Zefir, în sfârșit își îndeplinește dorința sa arzătoare.

Cam astea au fost miturile noastre despre trandafiri. Dăruiți flori cât mai des și pentru a încinge atmosfera, povestiți-le neapărat celor dragi despre frumoasele legende legate de cele mai iubite flori de pe pământ – trandafirii.

Livavre flori MD la comanda