Cele mai frumoase flori de toamnă

Cele mai frumoase flori de toamnăÎn opinia generală se consideră că toamna natura «se ofilește» un pic. Frunzele cad, copacii se golesc, devine din ce în ce mai frig. Totuși, chiar în acest anotimp unic, aparent trist, iau naștere cele mai frumoase flori. Au și ele o un scop specific – sunt un fel de balsam pentru atmosfera posomorâtă pe care o creează toamna. În acest articol am selectat doar câteva flori principale și cele mai populare care ies în relief în acest anotimp. Totuși, acest lucru nu înseamnă că subestimăm sau neglijăm frumusețea celorlalte flori de toamnă, neincluse în acest top.

1. Crizantema – regina toamnei

Crizantema își face apariția chiar de la începutul toamnei. Aceasta înflorește pe la sfârșitul lunii august și își păstrează aroma uimitoare până în octombrie. Crizantemele au o rezistență înaltă la temperatură. Acestea pot fi crescute, atât în grădină, cât și în ghiveci. De asemenea odată asamblate într-un buchet, crizantemele nu se ofilesc în curând. Ele își păstrează aspectul proaspăt și parfumul unic o lungă perioadă de timp. Din acest motiv, Crizantema merită pe bună dreptate statutul de regină a toamnei.

2. Brândușa de toamnă

Este o plantă sălbatică de un farmec aparte care crește până la 10-13 cm în zone montane și deluroase. Planta face parte din familia «Colchicaceae». Totuși, în pofida aspectului ei fermecător aceasta nu se recomandă a fi dăruită în buchet deoarece are caracter toxic. În schimb, substanța permanent activă «colchicina» este utilizată pe larg în medicină având proprietăți anticanceroase, analgezice, antiinflamatoare etc. Cum n-ar fi, planta este de maximă utilitate dacă apelați des la «medicamente tradiționale».

3. Dalia

Daliile sunt adevărate capodopere ale naturii. Acestea pot fi găsite în circa 42 de specii cu un colorit uimitor. E o floare nespus de frumoasă și iese în evidență în orice buchet. Deși daliile, pe cât sunt de frumoase — pe atât sunt de capricioase. Acestea agreează soarele și trebuie udate foarte des. De asemenea, ele sunt destul de imune la temperaturile reci și au nevoie neapărat de humus pentru o dezvoltare armonioasă. În condiții casnice e recomandabil să le creșteți în ghiveci însă iarăși – cu maximă grijă referitor la apă și temperatură.

4. Gladiola

Se consideră că gladiola este originară din Africa și era considerată «floarea călătorilor». Cum n-ar fi, gladiolele nu sunt la fel de capricioase ca daliile. Acestea au nevoie doar de un sol afânat și nu trebuie să aibă alte plante «vecine» care nu sunt din aceeași «breaslă». De altfel, sunt foarte rezistente la temperaturile joase, nu necesită multă apă și nici nu iubesc soarele prea mult. Gladiolele se asortează perfect într-un buchet, având culori foarte variate. Unicul lor neajuns este faptul că se ofilesc mai rapid decât celelalte flori.

Toamna nu este un motiv de tristețe, iar dacă involuntar dispoziția cedează, amintiți-vă de aceste flori. Creșteți-le în ghiveci sau chiar în grădină iar cu grija permanentă față de ele veți obține un sedativ sigur împotriva melancoliei. De asemenea, din când în când, nu uitați să-i bucurați pe cei dragi cu niște buchete încântătoare, formate din ele.