«Sculptură din flori» sau Ikebana

«Sculptură din flori» sau IkebanaAstăzi vorbim de «Ikebana». Un moment, ce este Ikebana? Dacă credeați că cunoașteți toate formele existente de artă, atunci astăzi am putea să vă rănim un pic orgoliul. Ikebana – este o artă japoneză concentrată pe aranjamente florale fixe, plasate într-un vas. Cumva ar părea un buchet «imobil». Totuși, e mai mult de atât. Această artă este practicată sub reguli stricte iar una dintre principalele este anume «încercarea de a corecta natura». Prin alte cuvinte, dacă un pictor obișnuit pictează o floare sau un sculptor o sculptează, un artist pasionat de Ikebana îi conferă o «nouă viață».

Un pic etimologie și istorie

În limba japoneză «ikeru» își are rădăcinile în verbul «a trăi» și are de fapt semnificația de a determina pe cineva să trăiască (a oferi viață). «Bana» — provine de la cuvântul «hana» care înseamnă «floare». Primele compoziții Ikebana apar în secolul al VI-lea, inițial în templele călugărilor budiști. Ulterior, pe măsura extinderii budismului, aranjamentele date devin o parte inseparabilă a cotidianului cetățenilor japonezi. La etapa primară aranjamentele «Ikebana» nu aveau vreo semnificație artistică, fiind prezent atributul religios – acestea erau un omagiu adus lui Budha.

Principiile de bază

Arta Ikebana se bazează în mod principial pe asimetrie – acesta este primul concept estetic esențial. De exemplu, în cultura japoneză un copac îndoit pare a fi cu mult mai atractiv decât unul care a crescut și s-a dezvoltat normal. De asemenea, trebuie să fie prezente trei elemente principale: anume trei linii imaginare amplasate: una sus, una la mijloc și una oblic în partea de jos. Acestea vor semnifica:

  • cerul – partea superioară;

  • omul – partea din mijloc;

  • pământul – linia de jos;

Specificul artei și spiritualitatea

Compozițiile Ikebana demonstrează explicit caracterul efemer al vieții – un motiv artistic esențial în cultura niponă. Evident, arta japoneză nu este «accesibilă» publicului larg. În sensul în care aspectul estetic al unei compoziții este perceput și apreciat imediat. Totuși, fiecare aranjament are și subânțelesuri, anumite idei, o înțelepciune pe care o sugerează artistul – toate aceste elemente nu sunt accesibile fără a fi însuși «artist». Fiecare floare, poziție, lungime, și chiar vasul – toate acestea sunt cuvintele artei. În linii generale aranjamentele date sugerează condiția omului în lume și anume «între cer și pământ», frământările de conștiință și individualitatea și destinul acestuia.

Ikebana este o artă practicată foarte frecvent la un nivel, nu neapărat profesionist. Probabil e una dintre puținele arte în care nu contează atât de mult rezultatul final cât contează «procesul». În comparație cu alte forme de artă, aceasta dăruiește artistului o anumită armonie și pace pe suflet. Deseori este practicată ca simplu hobby și în unele cazuri, chiar și în scop terapeutic.