Cea mai iubită floare de pe Terra – legende și mituri despre Trandafir (Partea I)

Cea mai iubită floare de pe Terra – legende și mituri despre Trandafir (Partea I)Trandafirul este indubitabil una dintre cele mai îndrăgite și cunoscute flori din lume. Este deseori un simbol al pasiunii și iubirii. De asemenea, cine nu-și amintește celebra metaforă «Dacă iubești un trandafir, acceptă-i și spinii».

De ce semnifică «pasiune»?

Există o versiune religioasă, potrivit căreia trandafirul a obținut caracterul de «floare romantică sau pasională». După ce Adam și Eva au fost izgoniți de Dumnezeu din Paradis, în urma «păcatului primordial», trandafirul era o floare albă care s-a înroșit din rușinea celor doi. Întâmplător sau nu, anume în luna iunie, când majoritatea speciilor de trandafiri sunt în floare, se petrec cele mai multe nunți pe Pământ.

Romantism dincolo de limite

Vă amintiți de scenele din Hollywood în care vre-un tânăr își așteaptă nerăbdător iubita aranjând o masă frumoasă cu petale de trandafir peste tot. Parese acest obicei nu e doar la modă. Se consideră că regina Egiptului antic Cleopatra, îl aștepta deseori pe Marcus Antonius, în sala de ospățuri în care podeaua era acoperită cu petale de trandafiri. Stratul de petale ajungea până la genunchi.

O zeiță creată din trandafiri

În Asia trandafirul a jucat un rol cultural și religios foarte important. În cele mai vechi lucrări ale Piersei și Indiei antice, trandafirul este reprezentat ca un simbol și element esențial la crearea lumii și a omenirii. De exemplu zeul atotputernic al Indiei «Vishnu» și-a creat mireasa din 1008 petale mici și 108 petale mari de trandafir.

O salvare «trandafirească»

De trandafir este legată o altă poveste interesantă. Se consideră că o tânără fată care era condamnată să fie arsă de vie pe un rug din Betleem s-a rugat la Dumnezeu din toată inima pentru ca să o salveze. În momentul critic, exact în momentul când flăcările s-au aprins, Dumnezeu a transformat focul în trandafiri roșii iar lemnele încă neaprinse — în trandafiri albi.

Trandafirul — născut din dragoste și suferință

Mitologia greacă amintește deseori de simbolistica și rolul trandafirului – acesta având o semnificație, atât religioasă, cât și culturală. Una dintre legende spune că Zeița iubirii, Afrodita, este cea care a creat trandafirul. Într-o legendă, soțul ei Adonis este rănit mortal, într-una dintre zilele când a fost plecat la vânătoare. Aceasta a încercat să-l ajute în timp ce sângera iar pe în timp ce starea i se agrava, Afrodita și-a pierdut curajul și a început să plângă. Legenda spune că în locul unde au căzut sângele lui Adonis și lacrimile zeiței Afrodita a luat naștere trandafirul roșu de culoare sângerie.